Boekarest

Boekarest, Roemenië

Prijs:

€ 254,00

Verblijf:
3 dagen
Personen:
2 persoons kamer
Periode:
bekijk offerte
Vertrek:
Brussel-Charleroi - Eindhoven
Prijs:
€ 254,00
Algemeen

De hoofdstad van Roemenië heeft onterecht een slechte reputatie. In feite is Boekarest een dynamisch en energetische stad waar veel te beleven valt. Hier komt de oude wereld van het communisme rechtstreeks in contact met een ongebreideld kapitalisme. Op een paar dagen tijd kunt u geweldige musea bezoeken, door de prachtige parken flaneren en uitgaan in de meest trendy cafeetjes. Terwijl het centrum modern en bombastisch is, kunt u in rustige hoekjes Orthodoxe kerkjes en prachtige villa's in Art Art-nouveaustijl aantreffen. Het communisme heeft het uitzicht van deze stad voorgoed veranderd. Dit is nergens meer evident dan bij het gigantische Parlementspaleis, de waanzinnigste en meest doorgedreven eerbetoon aan de megalomanie van een dictator die u ooit zal aantreffen.

Hoogtepunten Boekarest

Casa Poporului, het onvoltooide volkspaleis

In het centrum van de Roemeense hoofdstad Boekarest staat het Casa Poporului, het kolossale volkspaleis dat de Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu liet bouwen. In 1984 gaf Ceauşescu de opdracht voor dit immense bouwwerk, waarvoor wel een complete woonwijk, een stadion en historische kerken en gebouwen moesten worden platgegooid. Het paleis meet 270 bij 240 meter, is 86 meter hoog en 92 meter diep, en heeft 12 verdiepingen, 2000 zalen en vier ondergrondse niveaus. Tijdens de bouw was nagenoeg de gehele Roemeense economie in dienst van het Casa Poporului, dat bedoeld was voor de partijtop en een aantal staatsorganen. De complete productie van marmer in Roemenië was bestemd voor het paleis en er werkten 25.000 mensen aan de bouw. Ceauşescu bracht daarmee zijn eigen land op de rand van de financiële afgrond. Elke week kwam de dictator een paar uur kijken of het al een beetje opschoot met de bouw van zijn megapaleis. Het kon hem niet snel genoeg gaan, maar hij zorgde ook voor grote vertragingen: de ene dag werd een trap geplaatst, die de volgende dag op bevel van Ceauşescu weer verwijderd of verplaatst moest worden. Op weer een andere dag moest het zwembad van de vierde naar de zesde verdieping verhuizen. Het paleis is nooit helemaal voltooid.

Op vakantie naar Boekarest

Sibiu

In het historische centrum van het pittoreske Roemeense stadje Sibiu worden de huizen gesierd met vele kleine grappige dakkapelletjes, de zogenaamde ogen van Sibiu. Maar ook de prachtige gotische en Weens-barokke huizen vragen uw aandacht in de binnenstad van het voormalig Duitse Hermannstadt. De Duitse invloed is ook nog zichtbaar door de aanwezigheid van de Duitse evangelische kerk, met het fraaie ingangsportaal, het monumentale orgel uit 1674 en, helemaal achter in de kerk, de grafsteen van de zoon van Dracula!

Het vrolijke kerkhof

Het Roemeense bergdorp Sapinta is met 1500 zielen niet veel meer dan een gehucht. Toch is het dorp zeker een bezoek waard, dankzij de Cimitirul Vesel: het Vrolijke Kerkhof. Dit kerkhof staat vol met houten kruizen, beschilderd in vrolijke kleuren, voorzien van allerlei spreuken en verhalen over de personen die in de graven liggen. Ook dragen de kruizen een beschilderd houtsnijwerkje waarop de overledene staat afgebeeld, vaak in de uitoefening van zijn beroep: boeren met hun tractors, vrouwen die garen spinnen, de herder met zijn schapen en een leraar achter zijn bureau. De maker van de kruizen, Stan Ion Patras, ligt er ook begraven. ‘Sinds ik een kleine jongen was is mijn naam Stan Ion Patras. Luister naar mij, lieve mensen. Wat ik te zeggen heb zijn geen leugens. Zolang ik heb geleefd heb ik niemand kwaad gedaan, en iedereen geholpen.’ Zo luidt de tekst op zijn ‘vrolijke graf’. Stan Ion Patras begon in 1935 met de eerste zerk. De geschiedenis van zijn dorp heeft hij vervolgens tot zijn dood in 1977 op poëtische wijze vastgelegd, waarbij hij de waarheid niet uit de weg ging. Zo staat boven een graf te lezen dat de persoon in kwestie ‘van het leven hield, en van pruimenjenever en vrouwen het meest...’

Offerte aanvragen

Voornaam (verplicht)

Achternaam(verplicht)

E-mail (verplicht)

Telefoon (verplicht)

Activeer uw klantnummer

Aantal personen

In welke periode wilt u reizen?

Opmerkingen

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga hiermee akkoord.